Op deze pagina leer je hoe je een UTP cross-kabel kunt maken.

Hier laat ik zien hoe je nauwkeurig een crosskabel kunt maken. Een crosskabel heb je nodig om direct twee computers aan elkaar kunt verbinden zonder gebruik te maken van een hub of een switch. De kabel die je normaal van een PC naar een hub laat lopen wordt ook wel een 'straight through - kabel' genoemd, maar dit is echter een 1 op 1 doorverbonden kabel en verschilt dus t.o.v. een crosskabel, waarvan de beide connectoren dus verschillend bedraad zijn.Cross-kabel


straight through - kabel

De twee soorten unshielded twisted-pair (UTP) netwerk standaarden die gebruikt worden zijn de 10 Mbit (10BASE-T Ethernet) en de 100Mbit (100BASE-TX Fast Ethernet). Om een juiste communicatie mogelijk te maken bij 100 Mbit heb je een kabel nodig uit de catagory 5 (CAT 5). Deze kabel supports ook de 10BASE-T.

 Wat heb je nodig:

- Netwerk kabel (moet voldoen aan CAT5 (staat ook op de kabel).
- Twee RJ45 Pluggen
- Striptang
- Kabeltang (RJ45)
- Kniptang

Stap1 

Strip aan beide zijde ongeveer 3 centimeter af van de kabelmantel. Let op: Wanneer je de kabel beschadigd varanderen de specifieke kabeleigeschappen van de kabel. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat de kabel niet werkt. In het slechtste geval strip je de kabel weer opnieuw.

Stap2

Houd de kabel netjes vast en haal voorzichtig de adreparen los (zie foto hier onder. Haal dan de aderparen ook uit elkaar, maar let op: Als straks de aderparen niet meer getwist zijn nogen de afzonderlijke draden maximaal 1,5 cm lang zijn anders varanderen de specifieke kabeleigeschappen van de kabel te zeer en werkt de kabel niet meer.

Stap 3

Het bovenstaande was nog gemakkelijk, maar nu wordt het wat moeilijker. De aders moeten op de juiste volgorde worden gelegd. Je gaat namelijk twee dezelfde connectoren op verschillende wijze bedraden. Bekijk de tekeningen hier onder maar eens. Let daarbij ook goed op de kleuren van de draden. Je gaat straks eerst de linker connector aan de kable zetten en dan de rechter connector. Buig nu dus de draden in de juiste vorgorde zodat je ze straks in de connector kunt duwen.  Vervolgens knip je de draden af en let op: Zorg ervoor dat je de draden netjes recht afknipt op ongeveer 12 mm van de kabelmantel af. Blijf de draden goed vasthouden, zodat de draad volgorde niet veranderd. Controleer dit goed, want anders werkt de communicatie over de kabel niet.

Stap 4

Het lastige werk komt nu, namelijk de draden in de connector stoppen. Hou de draden goed vast aan jouw vingers en probeer voorzichtig de draden in de connector de duwen. Als dat de eerste keer niet lukt controleer dan eerst weer de draadvolgorde en onderneem een nieuwe poging. Zitten de draden goed in de kabel dan zul je nogmaals heel goed moeten controleren of de draadkleuren overeenstemmen met datgene wat je wilde maken. Zijn de draden niet in de juiste volgorde dan zul je dus opnieuw moeten beginnen.

Stap 5

Nu zitten de aders wel in de RJ45 plug, maar zitten de aders nog niet vast. Hiervoor heb je een RJ45 krimptang nodig. Steek voorzichtig de plug in de tang (Dit kan maar op 1 manier) tot de plug niet meer verder kan en knijp de tang vervolgens flink aan. Probeer na het knijpen voorzichtig of de plug wel vast zit.

 Stap 6

Wanneer de kabel af is en de twee RJ45 connectoren zijn beide gemonteerd kun je het beste (als je daar over beschikt) de kabel testen met een kabeltester. Controleer dan nogmaals of de draden goed gemonteerd zijn en/of er niet een draad niet werkt (=verbinding maakt). Is er een draad verkeerd aangesloten knip dan de RJ45 plug eraf en begin weer opnieuw. Maakt een draad niet goed contact dan heb je kans dat je de kabel alsnog werkend krijgt door hem nogmaals aan te knijpen in de krimptang. Lukt dat niet dan zul je de kabel opnieuw moeten aanknijpen.

Tot slot

Je weet nu hoe je een CAT 5 Crosskabel moet maken. Het is een goed idee als je de kabel ook een label geeft dat hij gecrosst is. Dat is vooral nodig wanneer je meerdere kabels van verschillende soorten hebt. Vergissen is dan uitgesloten.

 Tips

- De maximale kabellengte is 100 meter.
- Maak geen scherpe hoeken of knikken in een netwerkkabel
- Trek niet onnodig hard aan een kabel om hem van de ene plaats naar de andere plaats (vloeren, muren, gebouwen) te krijgen.
- Zet de kabel niet vast met een nietje en/of spijker.